preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Braća Bobetko" Sisak

Login
Ljetopis

100 godina školstva
ERASMUS +

"Krenimo zajedno"

     

               Projekt 

          "Krenimo zajedno" 

            

Digitalno pismo

ŠKOLA ZA ŽIVOT

   

Kalendar 2021./2022.

      

Projekt ČITANJE

Projekt "Čitanje ne poznaje granice"

PROJEKT MEDIJSKA PISMENOST
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Besplatni udžbenici

   

Državno natjecanje -2. mjesto u odbojci (m) 1. mjesto islamski vjeronauk

Tražilica
Tražilica
Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
ŠKOLONTIRANJE

Priloženi dokumenti:
Vijest Svjetski dan volontera.docx

Pogledajte...

      

Projekt Pet za net

        

 
Priloženi dokumenti:
Pet za net.docx

STRUČNA SLUŽBA ŠKOLE

STRUČNA SLUŽBA ŠKOLE - ŠK. GOD. 2021./22. 

Stručna služba škole dostupna za sva Vaša pitanja na e-mail adresi: strucnasluzbaosbb@gmail.comNa predmetnu adresu nam se možete obratiti u bilo kojem trenutku s bilo kojim upitom ,a mi  ćemo Vam nastojati u što kraćem vremenskom roku dostaviti povratnu informaciju. 

Na ovom mjestu moći ćete pratiti sve važne teme i informacije  vezane za rad Stručne službe. 

Stručni tim škole: 

Mima Juračak - knjižničar

Željka Mikić-Kraker - pedagog

Dolores Novak Vecko - socijalni pedagog  (zamjena Nikol Leskovar, psiholog)

Irena Horvat - logoped

 

Novosti
Preventivne aktivnosti u suradnji s MUP-om
Dolores Novak / datum: 24. 5. 2021. 15:22

Dana 21. svibnja (petak) učenici 6., 7. i 8. razreda imali su mogućnost sudjelovati na dva preventivna programa koji su provedeni u suradnji s MUP-om. Oba programa vodila je voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije, Sandra Veber.

Prvi program bio je namijenjen učenicama s nazivom "Udaj se kada si spremna", a  prezentiran im je film uz edukativno predavanje o negativnim stranama rane udaje.

Drugi program je bio namijenjen i učenicima i učenicama, a zvao se "Prevencija cyberbullyinga". Učenici su gledali edukativni film, slušali predavanje te sudjelovali u diskusiji vezanoj uz nasilje preko interneta.

Učenici su pozorno pratili te se rado uključivali u diskusiju. A povremeno i zaplesali s ciljem opuštanja smiley


[OPŠIRNIJE]Dan ružičastih majica
Dolores Novak / datum: 25. 2. 2021. 17:34

Obilježavanje Dana ružičastih majica započelo je u Kanadi kao znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu. Upravo zbog toga, svake godine posljednja srijeda u mjesecu veljači simbolizira dan borbe protiv vršnjačkog nasilja kada učenici, nastavnici, stručni suradnici oblače ružičaste majice, a u znak podrške ovom bitnom datumu.

Predmetni dan, 24. veljače 2021. godine, obilježili smo i u našoj školi.

Za učenike 5. razreda, socijalna pedagoginja je realizirala radionicu s naslovom #NasiljePrestajeOvdje, a na kojoj su učenici rado sudjelovali, komentirali i diskutirali. U ostalim razredima je predmetni dan obilježen kroz priču o važnosti ovog datuma, kratkim videima (linkovi niže) te raznim kreativnim radionicama.

Iako ove godine, zbog epidemioloških mjera, nismo mogli obaviti grupno fotografiranje, vjerujemo da će Vam se svidjeti i ove realizirane unutar razreda.

Veselimo se Danu ružičastih majica i sljedeće školske godine!

Lijep pozdrav,

Dolores Novak, soc. ped.


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan izbjeglica - 20. lipanj
Irena Horvat / datum: 28. 6. 2020. 21:12

Panel - diskusija o problemu integracije osoba pod međunarodnom zaštitom koji žive na području grada Siska


[OPŠIRNIJE]UTVRĐIVANJE PSIHOFIZIČKOG STANJA DJETETA PRIJE UPISA U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE
Irena Horvat / datum: 26. 5. 2020. 12:17

Autor: Željka Mikić-Kraker, 26.5.2020.

Poštovani roditelji,

nakon pregleda kod školske liječnice, škola će pozivati roditelje i djecu na pregled u školu. Slijedno navedenome,  molimo Vas da školskoj liječnici dostavite broj mobitela ili telefona kako bi školska pedagoginja bila u mogućnosti stupiti s Vama  u kontakt i dogovoriti termin pregleda.

 

Srdačan pozdrav,

Željka Mikić-Kraker, školska pedagoginja


[OPŠIRNIJE]Predvještine čitanja i pisanja
Irena Horvat / datum: 18. 5. 2020. 08:48

Prilikom procjene psihofizičke zrelosti djeteta za upis u prvi razred osnovne škole, vrši se, između ostalog i provjera razvijenosti predvještina čitanja i pisanja. To je vrlo važno, stoga, jer su predčitalačke vještine preduvjet za razvoj čitalačkih vještina, a one se razvijaju u predškolskoj dobi.


[OPŠIRNIJE]Pomoć u učenju
Dolores Novak / datum: 12. 5. 2020. 11:07

Dragi učenici,

svjesni smo kako se školska godina polako bliži svome kraju te je krajnji čas za potruditi se više nego ikada u ovoj školskoj godini kako biste bili što zadovoljniji krajnjim ishodom po pitanju vaših ocjena smiley

Svjesni smo ujedno i da ovaj oblik nastave iziskuje dodatne napore te da ste već pomalo umorni, kao i da vam nedostaju prijatelji i školske klupe. Na ovaj način, podsjećamo vas kako učiti korak po korak te kako lakše zapamtiti gradivo.

U nadi da će vam ovi materijali Odgojnog savjetovališta Centra za rehabilitaciju ERF-a biti od koristi, srdačno vas pozdravljam!

 

Dolores, soc. ped.


[OPŠIRNIJE]Dan Europe - 9. svibanj
Irena Horvat / datum: 7. 5. 2020. 12:32

Dana 9. svibnja u svim sadašnjim i budućim članovima Europske unije, obilježava se   Dan Europe koji  simbolizira zajedništvo i snage europske zajednice države i ljudi.

Dan Europe obilježava se od 1985. godine kada su na Milanskom summitu u znak sjećanja na Schumanovu deklaraciju proglasili 9. svibnja Danom Europe.

Toga je dana 1950. godine francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio prijedlog ujedinjenja proizvodnje ugljena i čelika Francuske i Njemačke.

Međutim, to je inicijativa imala širu namjeru od ujedinjenja proizvodnje ugljena  i čelika tih dviju zemalja, a to je poticanje na očuvanje mira u poslijeratnom razdoblju u svim europskim zemljama. Tako je već iduće 1951. godine stvorena Europska zajednica za ugljen i čelik. Iz te je zajednice nastala današnja Europska unija.

Dan Europe je prilika za aktivnosti i festivale koji Europu približavaju njenim građanima. Za  posjetitelje su tog dana  sve institucije Europske unije otvorene.

Dan Europe obilježava  se  i u Hrvatskoj, na način da je tjedan  u kojem je  9. svibnja obilježen kao Europski tjedan.

SRETAN VAM DAN EUROPE!

Voditelji INA GOO

Ante Krpan, učitelj

Irena Horvat, stručni suradnik

 


[OPŠIRNIJE]Moja knjiga karantene
Dolores Novak / datum: 30. 4. 2020. 09:43

Dragi učenici i roditelji,

u privitku dostavljam bilježnicu "Moja knjiga karantene". Predmetna bilježnica zabavna je aktivnost namijenjena djeci do 14 godina. Kako se radi o biografskoj metodi rada, namjera joj je održati pozitivnu perspektivu na trenutne događaje i osobe u njihovom životu s ciljem osvještavanja i izgradnje vlastitih snaga i resursa u ovim okolnostima. Omogućuje održati sjećanje na strategije suočavanja s razdobljem karantene zbog virusa Covid-19.

Isprintajte je, popunite, zabavite se smiley

 

Srdačan pozdrav,

Dolores, soc. ped.


[OPŠIRNIJE]"Najmlađi za osmijeh najranjivijih"
Dolores Novak / datum: 28. 4. 2020. 12:22

Dragi učenici i roditelji,

koristim ovu priliku kako bih vam zahvalila na sudjelovanju u našoj humanitarnoj akciji "Najmlađi za osmijeh najranjivijih" te pohvalila odlične uratke koji su pristigli. Cilj akcije bio je da naši učenici napišu pisma podrške ili poruke ohrabrenja uz crteže umirovljenicima smještenima u Domu za starije i nemoćne Sisak. Mišljenja sam kako ste to učinili izvrsno, a moje mišljenje dijeli i ravnateljica Doma čiju zahvalu možete pronaći u privitku.

Još jednom - svaka pohvala što ste vašim sudjelovanjem ispleli jednu ovako toplu priču čiji produkt dostavljam u privitku. Čitajte, listajte, uživajte i ispunite se pozitivnom energijom smiley 

I za kraj, zapamtite - "Život je zapravo vrlo jednostavan: koliko dajemo, toliko i dobivamo." L. Hay.

 

Srdačan pozdrav,

Dolores, soc. ped.


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan knjige i autorskih prava - 23. travanj
Irena Horvat / datum: 23. 4. 2020. 10:43

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer je toga dana 1616. umro Miguel de Cervantes, a (1564.) rodio se Wiliam Shakespeare,  te se sama zamisao zasniva na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.


[OPŠIRNIJE]Poštivanje pravila komunikacije u virtualnim učionicama
Irena Horvat / datum: 20. 4. 2020. 09:32

Poštivanje pravila komunikacije u virtualnim učionicama

Autor : Željka Mikić-Kraker , 19.04.2020.

Poštovani roditelji i učenici

  16. ožujka 2020.,  započela je nastava na daljinu zbog epidemije coronavirusom. Svaki učenik predmetne nastave dobio je od  CARNETA  svoj elektronički identitet kojeg čine korisnička oznaka, zaporka i e-mail adresa.

  Iako su učenici od strane razrednika i učiteljica informatike upoznati sa pravilima komunikacije na internetu i na mobitelima, događa se da pojedini učenici u virtualne razrede ili na stranice drugih škola pišu ili stavljaju neprimjerene sadržaje.

   Razgovarajte sa djecom da su odgovorna za svoja ponašanja  i da mogu snositi posljedice zbog toga. Pravila ponašanja u virtualnim učionicama ista su kao i u stvarnim, tako da  neka neprimjerena ponašanja povlače za sobom izricanje pedagoških  mjera.

   Ministarstvo unutarnjih poslova pripremilo je Savjete za mlade pa ih pročitajte zajedno sa djecom ili se vi učenici podsjetite istih.

Srdačan pozdrav, Željka Mikić-Kraker, školska pedagoginja


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan umjetnosti - 15. travanj
Irena Horvat / datum: 15. 4. 2020. 09:24

UNESCO je  2019. godine prihvatio obilježavanje Svjetskog dana umjetnosti, na inicijativu Međunarodnog udruženja umjetnika.

15. travnja, na rođendan Leonarda da Vincija, slavi se Svjetski dan umjetnosti u cijelom svijetu.
 


[OPŠIRNIJE]50 aktivnosti za cijelu obitelj
Irena Horvat / datum: 15. 4. 2020. 09:07

Autor: Željka Mikić-Kraker, datum 15. 04 2020.

Dragi roditelji i učenici

Nastava na daljinu još traje , ne znamo koliko još , možda je nekima naporno biti podrška djeci u izvršavanju njihovih obaveza , razmišljate kada će prestati ograničeno kretanje , kako su bolesni roditelji s kojima se čujete samo mobitelom , kada ćemo se vratiti na posao , u normalu .  Mnogo nas briga muči . I odraslima i djeci treba malo igre i opuštanja.


[OPŠIRNIJE]Vizualna percepcija
Irena Horvat / datum: 14. 4. 2020. 11:14

Poštovani roditelji,

da bi dijete bez teškoća moglo usvajati predvještine čitanja i pisanja, i kasnije s lakoćom naučiti čitati i pisati, pa i računati, potrebno je stvoriti dobre osnove. One, pored urednog jezično-govornog razvoja, uključuju i razvoj vizualne percepcije.

 


[OPŠIRNIJE]Teškoće s koncentracijom
Dolores Novak / datum: 8. 4. 2020. 11:43

Dragi roditelji i učenici,

izvjesno je da će koncentracija u uvjetima izolacije polako slabjeti i da će učenike sve više početi privlačiti bilo što što nije učenje. Kako bi doskočili tome problemu, Odgojno savjetovalište Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta složilo je jednostavne, a zgodne savjete - kako za roditelje, tako i za učenike - kako održati/povećati koncentraciju.

Osim savjeta, pripremili su i zanimljive vježbe koje će sigurno pomoći da se vratite onome s čega su vam misli odlutale smiley

 

Srdačan pozdrav,

Dolores, soc. ped.


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan zdravlja - 7. travanj
Irena Horvat / datum: 7. 4. 2020. 10:05

Svjetski dan zdravlja ove godine dočekujemo duboko pogođeni pandemijom koronavirusom koja je odnijela mnoge živote. Zato pojam zdravlja u ovim okolnostima shvaćamo u pravom smislu te riječi. Postajemo svjesni što nam zdravlje znači , što znači za nas, našu djecu, roditelje, okolinu. Općenito, zdravlje postaje naš prioritet.


[OPŠIRNIJE]Pripreme za upis u srednju školu
Irena Horvat / datum: 3. 4. 2020. 10:58

Pripreme za upis u srednju školu

Autor : Željka Mikić-Kraker /3.04.2020.

Dragi osmaši i njihovi roditelji

  Znam da smo sada zaokupljeni problemima oko coronavirusa , s nastavom na daljinu  , pisanjem i slanjem domaćih zadaća učiteljima .  Iako plan upisa još nije donesen za školsku 2020./2021. i  možda vam se čini da je do upisa u srednju školu još daleko , polako treba proučavati materijale i prikupljati informacije o zanimanjima i  srednjim školama .

U informiranju Vam može pomoći  portal Hrvatskog zavoda za zapošljavanje :

E-usmjeravanje . Tamo ćete naći mnogo odgovora na pitanja koja vas zanimaju .

Srdačan pozdrav.Željka Mikić-Kraker , školska pedagoginja


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan svjesnosti o autizmu - 2. travanj
Irena Horvat / datum: 1. 4. 2020. 10:47

Dragi roditelji i učenici,

autizam je organski razvojni poremećaj koji se očituje teškoćama u društvenim interakcijama i komunikaciji, te neuobičejenim ponašanjem. Uzroci autizma, unatoč brojnim istraživanjima nisu posve razjašnjeni. Pojavnost ovog poremećaja se u zadnjih pedeset godina značajno povećala, a procjenjuje se da u Republici Hrvatskoj živi do  12000  osoba s poremećajima iz spektra autizma.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda je odabrala 2. travnja za obilježavanje  Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, čime želi skrenuti pozornost javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovog složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja životnog vijeka. 

Lijep pozdrav,

Irena, log.


[OPŠIRNIJE]Zašto je važan smijeh?
Dolores Novak / datum: 1. 4. 2020. 10:08

Dragi roditelji i učenici,

danas obilježavamo Svjetski dan šale. Opće poznato je da nam humor pomaže da lakše prebrodimo neku neugodnu ili tešku situaciju jer je 'smijeh najbolji lijek'. Obzirom da smo se svi našli u situaciji koja nam je teška, iskoristite barem današnji dan da se više smijete, a manje brinete smiley

 

Srdačan pozdrav,

Dolores, soc. ped.


[OPŠIRNIJE]Savjeti za roditelje
Irena Horvat / datum: 31. 3. 2020. 14:35

Kako djecu naučiti pravilno držati olovku?

 

Naučite dijete pravilno držati olovku do polaska u školu, tako ćete biti sigurni da će se vaše dijete s lakoćom nositi s učenjem pisanja slova.

Irena Horvat, logoped

https://www.skolskiportal.hr/sadrzaj/savjeti-strucnjaka/kako-djecu-nauciti-pravilno-drzati-olovku/


[OPŠIRNIJE]Mentalno zdravlje djece
Dolores Novak / datum: 30. 3. 2020. 12:35

Dragi roditelji,

svjesni smo svi kako je ovo izrazito stresno razdoblje za nas odrasle, a pogotovo za djecu koja teško shvaćaju situaciju u kojoj smo se našli. U svijetlu nedavnih događaja koja uključuju pandemiju i potres, dostavljam Vam dva priručnika koje je specijalno za ovu priliku izradilo Odgojno savjetovalište Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. U njima ćete naći upute kako komunicirati s uplašenim djetetom, kako ga osnažiti te su predložene aktivnosti koje doprinose obiteljskom povezivanju i emocionalnom osnaživanju djece.

Srdačan pozdrav,

Dolores, soc. ped.

 


[OPŠIRNIJE]Učilica
Irena Horvat / datum: 30. 3. 2020. 11:18

Stranica za učenje, vježbanje i ponavljanje gradiva, kroz vježbe na zabavan i zanimljiv način.


[OPŠIRNIJE]
[OPŠIRNIJE]Život u doba korone
Dolores Novak / datum: 27. 3. 2020. 15:00

Dragi učenici, roditelji, učitelji,

u prilogu se nalazi prezentacija o koronavirusu. Ista je prigodna za učenike od 5. do 8. razreda. U njoj se nalaze sve potrebne informacije, zanimljivosti, situacije za promišljanje i slično. Dajte si vremena da je prolistate, pogledate te nešto dodatno naučite. Učenici imaju 3 kratka zadatka unutar prezentacije koje preporučam odraditi, barem za razonodu smiley

Ugodan vikend svima, čuvajte se!

Srdačan pozdrav,

Dolores, soc. ped.


[OPŠIRNIJE]Mindfulness - kratke vježbe za djecu
Irena Horvat / datum: 27. 3. 2020. 10:48

Dragi roditelji i učenici,

Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba izdala je brošuru "Mindfulness - kratke vježbe za djecu".

Kratke vježbe za djecu su dio programa mindfulnesa za djecu, a mogu se primjenjivati i samostalno. Vježbe su naročito korisne u stanjima uznemirenosti praćenih neugodnim osjećajima kao što su strah, ljutnja, tuga, koji se mogu javiti tijekom stresnih situacija kao što su ovi dani koje proživljavamo u tijeku pandemije koronavirusa (COVID - 19) i posljedica potresa. 

Srdačan pozdrav,

Irena Horvat, log.


[OPŠIRNIJE]Koronavirus - kako ga tumačiti djeci?
Dolores Novak / datum: 26. 3. 2020. 15:42

Dragi roditelji,

obzirom da djeca postaju svjesnija situacije u kojoj smo se našli te da postavljaju sve više pitanja, ovim putem Vam dostavljamo dvije slikovnice i kratki video koji mogu olakšati Vašoj djeci da shvate što je virus, kako se on prenosi te što mogu učiniti da se od njega zaštite.

Slikovnice uvijek možete iskoristiti za provesti vrijeme s Vašim djetetom te obogatiti njegov rječnik i znanje smiley

U nadi da ćete ove slikovnice i video smatrati korisnima, srdačan pozdrav!

Dolores Novak, soc. ped.

 

Socijalna priča Mali vrtuljak preuzeta je s web stranice www.malivrtuljak.hr.


[OPŠIRNIJE]Video priče iz knjižnice
Irena Horvat / datum: 26. 3. 2020. 12:56

Dragi roditelji i učenici,

vrijeme je ovo kada ne možete u knjižnicu, ali to ne značin da priče ne mogu k vama.

Gradska knjižnica i čitaonica organizira čitanje video priča za djecu.

Priče možete poslušati na sljedećem linku:

https://www.youtube.com/channel/UCBr8ncp4BIyW0c7Um9EJAcQ

Lijep pozdrav,

Irena Horvat, log.


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan sreće i Svjetski dan osoba s Downovim sindromom
Dolores Novak / datum: 23. 3. 2020. 11:47

Dragi učenici, roditelji, učitelji,

 

dana 20. ožujka, obilježili smo Međunarodni dan sreće. Odluku o obilježavanju ovog dana donijeli su Ujedinjeni narodi, a za cilj ima povećati svijest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svjetskog stanovništva. Naši učenici su tim povodom dobili zadaću da si taj dan priušte neku srećicu uz pjesmu Pharrella Williamsa 'Happy'. I, naravno, da zapamte izreku - sreća se množi kada se dijeli 😊

 

Sutradan, 21. ožujka, obilježili smo Svjetski dan osoba s Down sindromom. Predmetni dan se obilježava na taj datum jer simbolizira 3 kromosoma u 21. paru kromosoma. Taj dan bismo u školi obilježili nošenjem različitih čarapa🧦 pa su se naši učenici snašli i objavili svoje različite čarape u virtualnim razredima. Tim pokretom potiče se ljude na prihvaćanje različitosti, jedinstvenosti, ali i veću socijalnu uključenost.

 

Ovim putem zahvaljujemo svim našim učenicima na sudjelovanju i veselimo se daljnjem obilježavanju važnih datuma.

 

Srdačan pozdrav,

Dolores, soc. ped.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju